Despre tsundoku și Shakespeare and Company

Am fost și continui să fiu genul de persoană care îi sfătuiește pe cei din jur să nu își caute diagnosticul pe net. Cauți pe Google „migrene matinale” și te trezești cu o listă de paraziți cranieni sau cancer în metastază în timp ce problema reală poate fi doar un caz tipic de crapula acutalis[1]Trebuia să mă dau mare și să găsesc ceva care să sune latinesc. Termenul ar fi o aproximare pentru „mahmureală”..

De curând mi-am încălcat acest principiu și m-am autodiagnosticat pe net. Și da, am o scuză bună pentru asta. Iată simptomele:

 • transpirații abundente și tremur ale mâinilor;
 • stări de amețeală și scădere a concentrării;
 • comportamente complusiv-obsesive;
 • dezorganizare și agitație

Toate acesteste simptome se manifestau de fiecare dată când treceam pe lângă o librărie, anticariat, cafenea cu carți, librărie online, Amazon.com, Bookster.ro [2]Doamne miluiește-mă, pe 19-22 aprilie e Bookfest în Timișoara!. În același timp, rafturile, biroul, podeaua, noptiera din dormitor, podeaua din dormitor suferă din lipsă de spațiu. Peste tot e plin de cărți. Majoritatea necitite…

Dr. Internet îmi spune că aș suferi de o boală numită de japonezi: tsundoku [3]Un cuvânt simpatic, regăsit în compania altor cuvinte simpatice aici.. Este este vorba despre actul de a lăsa o carte necitită după cumpărare, în mod obișnuit îngrămădită împreună cu alte cărți tot necitite.

Știi cum e, nu? Vezi o carte, o vrei, o miroși, o rasfoiești, o miroși din nou și o cumperi. Împreună cu înca 3-4 carți care au trecut prin același tratament.

De curând am trecut pe la Shakespeare and Company în Paris și am crezut că nu mai ies cu viață.

Nu are de-a face cu faptul că totul e atât de mic și de strâmt, într-o dispunere labirintică, nici cu faptul că personalul e foarte draguț și cu un accent britanic de zile mari, nici cu periculoasele  scări interioare, ci cu rafturile pline de cărți până la tavan. Mă gândeam cum să fac să trag de un raft fără să mă vadă nimeni, să-mi cada în cap vreo două-treișpe cărți și să-i dau în judecată cerând despăgubirie în cărți, bineînțeles!

Librăria asta nu poate fi tratată superficial, adică pe fugă. Ceea ce e destul de greu când vizitezi Parisul pentru prima dată și mai ai încă o grămadă de locuri de văzut. Asta înseamnă, bineînțeles, palpitații, senzații de greață și un singur gând „pot lua doar o carte, PE CARE???” Dilema vieții!

Ce tsundokuiesc în momentul de față:

 • A muri pentru o idee (Costică Brădățan)
 • Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (Yuval Noah Harari)
 • Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (Yuval Noah Harari) 
 • The Esssex serpent (Sarah Perry)
 • Persepolis (Marjane Satrapi)
 • Linisteee! (Susan Cain)
 • O bucla in timp (Madeleine L’Engle)
 • You Are What You Love: The Spiritual Power of Habit (James K. A. Smith)
 • Borne (Jeff VanderMeer)
 • In the Grip of Light: The Dark and Bright Journey of Christian Contemplation (Paul Murray)
 • The Heart of Christianity: Rediscovering a Life of Faith (Marcus J. Borg)
 • Reading the Bible Again For the First Time: Taking the Bible Seriously But Not Literally (Marcus J. Borg)
 • Speaking Christian: Why Christian Words Have Lost Their Meaning and Power—And How They Can Be Restored Paperback (Marcus J. Borg)
 • Resurrecting Easter: How the West Lost and the East Kept the Original Easter Vision (John Dominic Crossan)
 • How to Read the Bible and Still Be a Christian: Is God Violent? An Exploration from Genesis to Revelation (John Dominic Crossan)
 • Paul: An Apostle’s Journey Paperback (Douglas A. Campbell)
 • Paul: A Biography (N. T. Wright)

Astea sunt doar cele pe care le văd la suprafața grămezilor. Am nevoie de un doctor.

Notițe

Notițe
1 Trebuia să mă dau mare și să găsesc ceva care să sune latinesc. Termenul ar fi o aproximare pentru „mahmureală”.
2 Doamne miluiește-mă, pe 19-22 aprilie e Bookfest în Timișoara!
3 Un cuvânt simpatic, regăsit în compania altor cuvinte simpatice aici.
Un share, ceva?

Publicat

în

,

de către

Comentarii

4 răspunsuri la „Despre tsundoku și Shakespeare and Company”

 1. Avatar io

  că mi-s doctor 🙂 iaka un prezumtiv diagnostic, cu rezerva că nu mai sunt în deplinătatea facultăților medicale: Lectio neurosis anguli. vezi tu ce-o fi aia. recomand secănd opiniăn! și interdicția soției asupra cardului tău. în caz de recidivă două-trei articole din larusilustree dimineața și seara pe ochii goi…

  sluga!

  1. Avatar Gabi Giulușan
   Gabi Giulușan

   Cardu ala traieste intr-o relatie la distanta cu doi parinti. Un weekend la tata, un weekend la mama 🙂 Tata il cărțește, mama in zaraește. E vremea sa strangem semnaturi pentru reintregirea familiei adevarate. larusilustree douamiiopspe? Daca ni se face dor iremediabil si interminabil de parlevufranse?…

 2. Avatar Corina Saftoiu
  Corina Saftoiu

  Homo Deus si Sapiens vrea si subsemnata rau de tot 😀 Si merge si la Bookfest!

  1. Avatar Gabi Giulușan
   Gabi Giulușan

   Subsemnatul a cumparat Homo Deus de la Shakespeare. No regrets! Ambele sunt blana. Poate se revad subsemnatii la Bookfest. Subsemnatul primeste orice carte duplicat de la maria ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: