O a treia cale (continuare)

Mi-am dorit, chiar dacă mai târziu, să continui cu propunerea lui Walter Wink – o a treia cale. Aceasta se referă la modul în care noi răspundem opresorului și volenței. Am început această „mini-serie” aici.

Antistenai

Biblia nu ne învață să ne supunem tiraniei răului. Isus ne îndeamnă să ne împotrivim răului, dar nu prin violență. Wink pune accent pe grecescul antistenai precizând că în versiunea grecească a Vechiului Testament acesta cuvânt este folosit ca termen tehnic în război. Imaginea pe care o evocă este aceea a unor soldați care stau pe loc, în fața dușmanilor, refuzând să o ia la sănătoasa. Antistenai înseamnă mai mult decât a te împotrivi răului, este o rezistență violentă, o revoltă sau răzvrătire, o insurgență armată.

citește mai departe

Help, thanks, wow – Anne Lamott

My three prayers are variations on Help, Thanks, Wow. That’s all I ever need, besides the silence, the pain and the pause sufficient for me to stop, close my eyes, and turn inward.

Anne Lamott – Help, thanks, wow: the three essential prayers

O a treia cale

Într-o zi, în Casa de Rugăciune Bazna (BHOP), am descoperit un articol scurt, extras din capitolul Prayer and the Powers inclus în cartea The Powers that be scrisă de Walter Wink 1)toate citatele folosite sunt din ediția paperback, 1999, Doubleday, New York. Mă cuceriseră idei twitter-abile 2)genul de panseuri de pus pe Twitter sau Facebook, citate short but sweet care se potriveau de minune în contextul unei lucrări de rugăciune și mijlocire:

citește mai departe

Notițe   [ + ]

1. toate citatele folosite sunt din ediția paperback, 1999, Doubleday, New York
2. genul de panseuri de pus pe Twitter sau Facebook, citate short but sweet

Homofobi bătuți în cap

DEZMINȚIRE: înainte de a fi acuzat de prietenii și frații mei, vreau să specific că titlul NU este o etichetă pe care o atașez nouă, pocăiților. Se referă la cum suntem văzuți „din afară”.


Astăzi, 9 iunie 2018, are loc în capitală Marșul Bucharest Pride 2018 organizat de comunitatea LGBT și susținătorii ei, încheind o săptămână de activități dedicate persoanelor LGBT, „Săptămâna #BucharestPRIDE”.

Mii de oameni au organizat primele evenimente ale Pride în 28 iunie 1970, în New York, Los Angeles și Chicago, pentru a comemora Revolta din Stonewall din 1969, când patronii unui bar gay din New York City, Inn Stonewall, au reacționat violent la un raid de rutină al poliției. Mulți activiști interpretează revolta ca un act monumental de sfidare care a inaugurat o nouă eră a activității homosexualilor și lesbienelor (adăugând mai târziu bisexualitatea și transsexualitatea). La aniversarea Stonewall, activiștii au organizat parade Pride pentru a duce mai departe această „eră” de bucurie și dar și pentru a face o declarație publică a identității LGBT. Ca și paradele de astăzi, evenimentele Pride din 1970 au fost mai festive și mai colorate decât marșurile tradiționale de protest și s-au axat mai mult pe realizarea unor schimbări culturale decât asupra adoptării unor legi guvernamentale specifice. Astăzi, scopul declarat al Pride, pentru multe dintre comitetele sale de planificare, este la fel ca în 1970: promovarea vizibilității și validarea existenței persoanelor homosexuale, lesbiene, bisexuale și transsexuale. Participanții la paradă realizează acest lucru transformând străzile publice în așezări de rezistență la heteronormativitate. Participanții sfidează normele heterosexuale, manifestându-și afecțiunea pentru persoanele de același sex și dramatizând prin manifestări burlești convențiile de gen sau sexualitate.

Read More

Piatră de poticnire și jertfă personală

Cu ceva timp în urmă am scris pentru blogul meu un articolaș intitulat O scurtă prezentare subiectivă a unor „frici” personale în care trecusem prin câteva dintre „fantomele” care m-au bântuit de-a lungul timpului. Într-o notă veselă, îmi aminteam că viața mi s-a complicat din momentul în care am devenit unul dintre creștinii născuți din nou.

Lucrurile erau mai clare și mai simple înainte… not so much după.

Nu e la întâmplare că nașterea din nou e imaginea unui eveniment traumatizant, fie el unul spiritual, în urma cărora se schimbă multe lucruri: statut spiritual, perspectivă asupra vieții, universului și tuturor celorlalte lucruri, comunitatea, „sfințirea” cea faimoasă sau transformarea personală prin schimbarea gândirii, locul în lume sau chiar lipsa acestuia.

Iar păstrarea acestora din urmă e de o importantă aproape obsesivă.

La un moment dat era la modă faza cu „poticnirea” sau „pricina de poticnire” 1)pentru necunoscători, „poticnirea” asta sau „pricina de poticnire” e o struțo-cămilă subiectivizată din pasaje precum Matei 18:7, Romani 14:13, 2 Corinteni 6:3, 1 Ioan 2:10, Apocalipsa 2:14, Marcu 9: 42-44 (ultimul și cel mai tare pentru că ar cuprinde în sine pormisiunea iadului pentru cei care sunt o pricină de poticnire pentru alții) . Nu știu dacă se mai trezește vreunul în zilele noastre să-și spună ceva gen: „Freza ta este o pricină de poticnire pentru mine…” sau „Nu mai asculta Bethel (sau fanfara din Șuncuiuș, dacă tot e să fim mai… „inclusiviști”) că mă poticnesc” sau „Manechinele din Zara sunt o pricină de poticnire pentru mine”. Un coleg, de pe vremea UEO, s-a trezit la un moment dat să-mi spună că „nu mă gândesc că șnurulețul cu crucea din os”, pe care îl purtam sub haine, „e o pricină de poticnire pentru mine?” Sensibili rău oamenii ăștia cu predispoziție contra-culturală… Evident că orice lucru care nu-ți convine sau nu se potrivește în tiparele tale te poticnește, doar toți ar trebui să-ți privească lumea ce pe un privilegiu acordat lor din puțul mărinimiei și spiritualității tale.

Read More

Notițe   [ + ]

1. pentru necunoscători, „poticnirea” asta sau „pricina de poticnire” e o struțo-cămilă subiectivizată din pasaje precum Matei 18:7, Romani 14:13, 2 Corinteni 6:3, 1 Ioan 2:10, Apocalipsa 2:14, Marcu 9: 42-44 (ultimul și cel mai tare pentru că ar cuprinde în sine pormisiunea iadului pentru cei care sunt o pricină de poticnire pentru alții)

Despre tsundoku și Shakespeare and Company

Am fost și continui să fiu genul de persoană care îi sfătuiește pe cei din jur să nu își caute diagnosticul pe net. Cauți pe Google „migrene matinale” și te trezești cu o listă de paraziți cranieni sau cancer în metastază în timp ce problema reală poate fi doar un caz tipic de crapula acutalis1)Trebuia să mă dau mare și să găsesc ceva care să sune latinesc. Termenul ar fi o aproximare pentru „mahmureală”..

De curând mi-am încălcat acest principiu și m-am autodiagnosticat pe net. Și da, am o scuză bună pentru asta. Iată simptomele:

  • transpirații abundente și tremur ale mâinilor;
  • stări de amețeală și scădere a concentrării;
  • comportamente complusiv-obsesive;
  • dezorganizare și agitație
citește mai departe

Notițe   [ + ]

1. Trebuia să mă dau mare și să găsesc ceva care să sune latinesc. Termenul ar fi o aproximare pentru „mahmureală”.

O scurtă prezentare subiectivă a unor „frici” personale

Cum să-ți faci viața mai grea când nu ai de lucru…

ALERTĂ DE SPOILER: ceea ce urmează este pur subiectiv. Nu ofer soluții, nu ofer consiliere și terapie a fricii. Punctele de mai jos vor fi dezvoltate într-o carte care în momentul de față este în curs de publicare. Ea se numește: Cum să alungi frica din viața ta în 5 pași simpli, pentru a de bucura de libertatea pe care ai moștenit-o prin legământul avraamic și a-ți atinge pe deplin potențialul proclamativ. Cu modestie spun că Joel Osteen a acceptat să adauge un scurt cuvânt-înainte pentru a stârni cititorilor apetitul spiritual.

În urmă cu vreo 4 patru ani eram la un ceai și tipu’ îmi spune cu năduf: „Tot ce m-a învățat biserica e frica. Să-mi fie frică de asta și de aialaltă… Doar frica!”

citește mai departe

Să aștepți de drag

Adventul are de-a face cu anticiparea nașterii lui Cristos.

Are de-a face cu tânjirea, cu dorința după ceva ce trebuie să vină.

Ceva ce încă nu este aici.

Așteptăm astfel anticipând.

Împreună.

Și ne doare.

Ne doare pentru că nu este totul bine.

Ceva lipsește. – Rob Bell 1)Why We Wait: How the Advent season was designed to prepare our hearts for the Savior’s birth, Relevant Magazine, nov-dec 2010, p. 78.

citește mai departe

Notițe   [ + ]

1. Why We Wait: How the Advent season was designed to prepare our hearts for the Savior’s birth, Relevant Magazine, nov-dec 2010, p. 78.

Drumul către un… Advent

Una dintre activitățile bisericești preferată de mine, pe lângă timpul de ceai/cafea/părtășie socializare 1)deși am o mică bănuiala că NU toate bisericile noastre pocăiești ar avea asemenea activități recreaționale înainte, în timpul sau după serviciul duminical… este pregătirea tinerilor convertiți pentru botez.

La noi se spune cateheză.

La tine poate se spune catecheză.

Dincolo se spune poate cu diverse variații de vocale.

Indiferent de cum se spune, mie îmi face mare plăcere să „fac cateheză”.

Am vreo două motive.

citește mai departe

Notițe   [ + ]

1. deși am o mică bănuiala că NU toate bisericile noastre pocăiești ar avea asemenea activități recreaționale înainte, în timpul sau după serviciul duminical…